Loimen laitto kangaspuihin

Ennen loimen luomista täytyy tietää loimen lankaluku ja pituus. Tässä esimerkissä luodaan tavallinen mattoloimi 15 säikeisestä kalalangasta. Valmiista matosta halutaan 110 senttiä leveä.

Loimen pituus saadaan, kun valmiin maton pituuteen lisätään mahdolliset päärmeet/hapsut, kutistumisvara 10% sekä alkusolmut ja tutkaimen osuus 50 cm. Lankamäärä saadaan, kun kerrotaan leveys (+10% kutistumisvara) tiheydellä (tiheys per cm). Tavallisessa matossa tiheys on 2 lankaa sentillä.

120 cm x 2 lankaa/cm = 240 lankaa + 4 vahvisuslankaa reunoille = 244

Luon loimen kahdelta rullalta eli tarvitaan 122 sisarusparia. Sitten vaan pyörittämään luomapuuta. Tiuhtapuun pituus näissä luomapuissa oli metri, joten siitä on helppo laskea loimen pituus. Tein 15 metrin loimen johon kului 2 kiloa kalalankaa.


Loimen molemmissa päissä olevat tiuhdat säilytetään solmimalla niiden ympärille tiuhtalangat ja pohjukoihin pohjukkalangat. Tiuhtalangan tulee olla reilu kaksi kertaa pidempi, kun loimen leveys. Irroita loimi varovasti ja tee siitä palmikko. 


Loimi kierretään tukille käärinpirran avulla. Sen ansiosta loimilangat pysyvät oikeassa järjestyksessä ja oikealla leveydellä. Loimipalmikon asettelu näkyy kuvassa.


Käärinpirran puunväli on on 1 cm, joten jokaiseen väliin tulee kaksi lankaa eli sisaruspari. Loimen pohjukat ovat kiinni apuvarvalla, joka on kiinni tukkikankaassa vain molemmista päistä lenkin avulla.


Loimi asetellaan tasaisesti pohjukkavarvalle (varpa työnnetään apuvarvan päälle). 


Loimi kierretään tukille. Koko ajan täytyy tarkkailla loimen kireyttä ja että langat menevät tasaisesti tukille. Selkäpuulla on hyvä siirtää loimilankoja kevyesti kynnellä vetäen edestakaisin, jotta tukkiin ei tule isoja rakoja. Tukille laitetaan varpoja tasaisin välein vahvistamaan loimea. Varvan pituus on oltava reilusti loimen leveyttä suurempi. 


Lointa kierretään loimitukille kunnes loimen pohjukka on rintapuun kohdalla.


Loimi kohotetaan nostamalla käärinpirtaa.


Loimilangat vedetään pohjukoista suoriksi ja pohjukat leikataan auki. Loimilangat solmitaan vetosolmuilla pieniksi nipuiksi.


Laske niisivarret ja irroita kangaspuista rinta- ja polvipuu. 


Minä tein suoran niisinnän neljälle varrelle. Niisiminen aloitetaan aina oikeasta reunasta. Ensimmäinen niisivarsi on kutojasta päin katsottuna kauimmainen varsi. Loimilangat niisitään aina tiuhdanmukaisessa järjestyksessä. Reunavahvistukset pujotetaan samaan niiteen. Samaan sisarukseen kuuluvista loimilangoista ei ole väliä kumpi niisitään ensin. 


Seuraavana pirtaan pistely. Pirta eli kaide asetetaan riippumaan narujen varaan vaakasuoraan. Mittaa, että loimi tulee varmasti keskelle pirtaa. 


Loimilangat pistellään pirtaan pirtakoukun avulla samassa järjestyksessä, kun ne on niisitty.


Pirta asetetaan keskelle luhaa ja luhan kansi pannaan paikoilleen. 


Loimi lasketaan alas. Polvi- ja rintapuu asetetaan paikoilleen. Vedä tukkikangas paikoilleen. Alkusolmujen teko aloitetaan keskeltä, 3+3 ryhmissä.


Loimeen pujotetaan tasoituslanka, joka kulkee varvan päästä toiseen. 


Laske vipusista välittäjiin sidottavat narut. Tarkista, että vivut ovat kiinni vipukehässä.


Sido keskelle niisivarsia narut.


Sido kaikkiin kahdeksaan välittäjään narut (neljä ylä- ja neljä alavälittäjää).


Solmi näin: ylhäältä tuleva kaksoisnyöri pujotetaan alhaalta tulevaan pohjukkaan ja solmitaan surmansilmukka-estesolmulla.


Niisivarsista tulevat narut solmitaan ylävälittäjiin ja ylävipusista tulevat narut alavälittäjiin. 


Käytän neljää polkusta joihin kaikkiin sidoin neljä silmukkaa.


1 ja 2 polkusimilla tehdään palttina sidosta neljällä varrella ja 3 ja 4 polkusimilla ripsiä. Sidonnat näkyvät piirroksessa. Tumma merkki tarkoittaa, että poljin sidotaan alavälittäjään ja valkoinen merkki, että poljin sidotaan ylävälittäjään. 


Tällainen sidonta "sekamelska" siitä syntyi. Ylhäältä alaspäin: ylävälittäjät, alavälittäjät, polkusimet. Nyt on aika tulla pois puiden alta ja testata lopputulos.


Hienoa! Niisimiset ja sidonnat ovat onnistuneet. Palttinaa siitä rupesi syntymään. Ja heti kutomaan - lopputulokset esittelyssä myöhemmin.



Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Ole hyvä! Kiva jos muillekkin on näistä hyötyä. :)

      Poista
  2. On kyllä älyttömän tarkat ohjeet :) En ookkaan koskaan vielä nähnyt loimien laittamista, niin tämä selvensi jo paljon sitä prosessia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos ohjeesta ymmärtää myös asiaan aiemmin perehtymätön. :)

      Poista
  3. Ihailtava taito. Minä joka menen valmiille loimille käsityöasemalle, jaksan ihailla tuota suoritusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mutta ei ollenkaan niin vaikea taito oppia, kun aluksi ajattelin. :)

      Poista
  4. Parhaiten ymmärrettävät ohjeet ikinä! Lyhyet tekstit ja kuvat jotka näyttävät asian. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu - hyvä jos on hyödyllinen ja ymmärrettävä ohje.

      Poista
  5. Kerran päätin mennä oikaisemalla ja sidoin uuden loimen vanhan, no onnistui se, mutta alussa oli vähään epätasaista, kun solmut ei tullut ihaan saman pituiset.

    VastaaPoista
  6. Hei
    Loimen laitto on minulle tuttu juttu, mutta tuolla ekan kuvasi taustalla on nuken päitä. Tarvitsisin sellaisen. Isomummoni nuken pää meni rikki, kun lapsenlapseni nukkea kantoi. Olisimme molemmat iloisia, jos saisin tuollaisen pään. Se voisi tietysti olla valmiiksi maalattu, mutta voisimmehan me yhdessä yrittää maalatakin, jos pään saisimme. Päätön nukke on kuvassa vasemman puolinen:http://leena.ukkolanakat.net/wp-content/uploads/2013/07/ulkokuva.jpg

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Leena! Kuva on otettu Taitokeskus Aivialla, jossa järjestetään nukkekursseja. Jos vaikka lähin Taitokeskus osaisi auttaa?

      Poista
  7. Tämä on loistava postaus aiheesta, kiitos ! Tallensin tämän aikanaan kirjanmerkiksi ja nyt kun olen kudontakurssilla laittamassa ekaa omaa mattokangasta, tästä on hyvä etu- ja jälkikäteen katsella homman vaiheita. Ei oo helppoo....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On minunkin varmasti harjoiteltava vielä monta kertaa, että voisi sanoa helpoksi hommaksi! :) Kiitos Esikko ja mukavia hetkiä kangaspuiden kanssa.

      Poista
  8. Hei,
    Opettelen kutomaan räsymattoa. Puissa on valmiina tuo nelipolkusellinen loimi. Mitä polkusia käytän mattoa kutoessa? Vain polkusimia 1 ja 2 vai kaikkia neljää ja misdä järjestyksessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, minulta on mennyt ihan ohi kysymyksesi. Onko matto jo valmis? ☺

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee kesäverhot

Makramee seinävaate